Freelance creative copywriter Friesland

Mijn ochtendroutine als creatieve freelancer

Mijn ochtendroutine lijkt totaal niet op die van Mark Wahlberg. Gelukkig maar. Ik probeer wel een paar dingen te doen om de dag creatief en productief te beginnen.
Illustratie door Simone Duiker

Een paar jaar geleden ging de ochtendroutine van acteur Mark Wahlberg viral. Niet omdat het zo inspirerend was, maar omdat het compleet, van de–pot–gerukt–gestoord was. Zo zou hij wakker worden om 2.30 ‘s nachts, dan bidden, ontbijten, sporten, weer eten, douchen, golfen en een uur in de ‘cryo chamber’ doorbrengen. 

En dat allemaal voor 11 uur.

Mijn ochtendroutine lijkt gelukkig niets op die van Mark Wahlberg. Geen cryo chambers, geen golf. Om eerlijk te zijn ben ik niet heel consistent en kan het aardig verschillen van dag tot dag. Maar er zijn wel een paar dingen die ik elke probeer te doen om de dag goed te beginnen.

Wakker worden

Wanneer ik opsta hangt af van hoe goed ik heb geslapen. Gelukkig heb ik als freelancer de vrijheid om het wat rustiger aan te doen in de ochtend, bijvoorbeeld wanneer ik weer te veel heb liggen piekeren of mijn buren hebben besloten tot twee uur ‘s nachts bier te drinken in hun achtertuin. Maar meestal sta ik op tussen 7.30 en 8.30 uur.

Soms maak ik de fout mijn telefoon te pakken en emails, tweets of andere dingen te lezen. Dan is het ineens veel later en is mijn hoofd gevuld met onzinnige informatie die ik niet goed kan gebruiken en waar ik ook helemaal niet mee bezig wil zijn.

Ik heb een poosje geleden een wekker gekocht, zodat ik mijn telefoon in een andere kamer kon laten en niet langer verleid zou worden door haar duistere krachten. Die wekker gaf alleen zoveel licht dat ik er niet van kon slapen. Binnenkort op zoek naar een andere wekker dus.

Morning pages

Om mijn hoofd leeg te maken van alle gedachten (die ik al dan niet heb opgedaan door dat scrollen), doe ik ‘s ochtends morning pages. Dat is een concept van Julia Cameron uit het boek The Artist’s Way.

Het idee is dat je ‘s ochtends, meteen als je uit bed komt, drie blaadjes volschrijft met alles wat in je opkomt. Het hoeft niet goed, mooi, inspirerend of duidelijk te zijn. Het is ook niet de bedoeling dat je het door iemand laat lezen (ik ga nog liever zwemmen in een bad met piranha’s), laat staan dat je het zelf terugleest. Het is gewoon de bedoeling dát je het doet, ook al schrijf je de drie pagina’s vol met de tekst van een commercial van 15 jaar geleden (hamburgers met korting, o-oOo-o-ooh).

Het heeft iets magisch, want zodra je jouw gedachten op papier zet, hoef je er namelijk niet meer mee rond te lopen. Als je het een langere tijd doet, kom je soms tot bijzondere inzichten en kunnen er interessante patronen naar boven komen. Dingen in je achterhoofd die veel kunnen zeggen over wat je wil en waar naartoe.

In het boek staan ook andere oefeningen die je helpen een creatieve blok te doorbreken. Hoewel ik het boek zelf soms iets te zweverig vond, heeft het wel veel goede punten en kan ik het elke creatieveling aanraden om in ieder geval de morning pages een keertje te proberen.

Op mijn bureau heb ik ook een schetsboek met wat krijtjes (Caran d’Ache Neocolor II) liggen. Soms zijn de dingen in mijn hoofd meer visueel, of krijg ik ideeën tijdens mijn morning pages. Daar probeer ik dan meteen even een snelle schets van te maken.

Ook doe ik zo soms een ‘creatieve warm-up’. Het doel is niet om iets moois te maken, maar juist om perfectionisme los te laten. Perfectionisme kan je ervan weerhouden om ergens aan te beginnen. Door dat meteen in de ochtend te trotseren, kun je je richten op het werk en actie ondernemen.

Met de hond wandelen

Ongeveer vier jaar geleden heb ik mijn hond Teddy geadopteerd. Toen ze ongeveer zes weken oud was, is ze samen met haar broertjes en zusjes in een prullenbak gevonden in de straten van Istanboel. Toen ze zes maanden was, kwam ze naar Nederland.

Ik woonde destijds in Amsterdam. Het werd snel duidelijk dat Teddy het leven niet makkelijk vond. Ze was bang voor honden, mensen, geluiden, scooters, fietsen, auto’s – alles. Zodra we buiten waren, wilde ze eigenlijk meteen weer naar binnen. En na een tijdje kreeg ik haar het huis helemaal niet meer uit.

Nu was ik zelf ook niet heel gelukkig in Amsterdam, dus na een tijdje aankloten, heb ik de hele boel ingepakt en zijn we bij mijn ouders in Makkum ingetrokken. Daar had Teddy een grote tuin waar ze kon loslopen en was het ook in de straat een stuk rustiger. Met beleid en een goed ritme, lukte het ons langzaam maar zeker kleine rondjes te wandelen. Ze bloeide helemaal op!

Tegenwoordig wonen we in Leeuwarden. Hier gaat het niet zo goed als in Makkum, maar gelukkig beter dan in Amsterdam. De angst voor andere honden blijft groot, en helaas zijn er nogal wat in de buurt waar ik woon. Ik heb inmiddels wel geleerd dat het niet helpt om een bange hond in enge situaties te forceren, daarom zijn de wandelingen vaak vrij kort.

Het kost veel, zo’n hond (vooral eentje zoals Teddy), maar het brengt je nog veel meer. Als zzp’er ben ik veel alleen, maar door Teddy voel ik me bijna nooit eenzaam. En door de wereld door haar ogen te zien, ben ik zelf ook veel bewuster van mijn eigen prikkels en kan ik beter mijn grenzen aangeven. En zo kom je ook nog even buiten elke dag.

Work-out

Het is zo jammer dat sommige clichés kloppen. Sporten blijkt goed voor je mentale en fysieke gezondheid – wie had dat nou gedacht? Ik ben al lang op zoek naar de perfecte manier voor mij om een beetje in beweging te blijven. Ik ben niet competitief genoeg voor teamsporten, mijn sportschool abonnement blijkt vaak een loze investering en met hardlopen stop ik ook weer zodra de temperaturen me te hoog of laag worden.

Gelukkig heb ik een paar maanden geleden de EPIC-workouts van Caroline Girvan op YouTube ontdekt. Het zijn zware workouts, dus doe ik de oefeningen vaak maar met een kwart of de helft van het gewicht van Caroline. Ik ben al eens begonnen en weer afgehaakt, dus de laatste tijd ben ik wat minder streng voor mezelf. Als ik het maar doe, dat is het belangrijkst.

Het is gratis, ik kan het thuis doen en ik heb er weinig voor nodig. En ja, ik merk wel dat ik beter in mijn vel zit als ik het regelmatig doe.

De dag plannen

Onlangs kocht ik wat boekjes bij de HEMA die me helpen beter te plannen: een weekplanner en een schetsboek waar ik aantekeningen op maak en ideeën uitwerk (om eerlijk te zijn had ik daar al wel een paar van, maar je hebt nooit genoeg schetsboeken). 

Het is fijn om dingen uit te denken met pen en papier. Ik voel me altijd een beetje beperkt met een laptop, telefoon of tablet, en ben dan ook sneller afgeleid. Het liefst zou ik zoveel mogelijk offline doen. Uit onderzoek is gebleken dat het in ieder geval goed is voor je geheugen, maar ik denk dat het ook beter is voor je creativiteit en concentratievermogen. Soms droom ik ervan om technologie helemaal te verbannen uit mijn leven en als kluizenaar te gaan leven, maar dat is anno 2024 wel erg lastig.

Terug naar de realiteit.

Dat is dus ongeveer hoe ik de dag begin. Ik doe ook andere dingen, zoals douchen en emails, maar daar heb ik niet zoveel over te vertellen, behalve dat ik emails probeer te beperken tot een paar vaste momenten per dag.

En nu eerst maar even een uurtje chillen in de cryokamer.

Deel artikel:

Meer artikelen:

Ga naar de inhoud