Waarom ik laatst tien herhalende patronen maakte

In juni deed ik mee aan een ontwerp- en illustratie challenge op Instagram en maakte ik tien patronen. Een kijkje in mijn ontwerpproces.
Illustratie door Simone Duiker

Over de challenge

De patroon design challenge was een Instagram challenge die werd georganiseerd door illustrator en patroonontwerper Melanie Johnson in juni 2024. Ze gaf 10 ‘prompts’ verspreid over de hele maand, waarbij je voor elke prompt ongeveer drie dagen de tijd had om jouw patroon te tekenen en posten. Bij elk ontwerp moest je dan Melanie in de afbeelding en de beschrijving taggen, gebruikte je de hashtag #thepatternchallengebymel en plaatste je een Story, ook met een tag. Het doel? Ja, gewoon voor de leuk.

Waarom ik meedeed

Dit was niet een challenge waarmee je geld of een andere mooie prijs kon winnen. Waarom deed ik dan mee? 

Allereerst leek het me gewoon heel erg leuk. Ik had al eerder een paar patronen ontworpen, zoals bijvoorbeeld dit leuke bloemenpatroon. Daar wil ik ooit nog eens behang van laten maken. Maar ik wilde er graag beter in worden.

Patroonontwerp voor het thema 'rockpools'

Daarnaast was deze challenge een mooie stok achter de deur om meer te illustreren. Ik heb altijd grootse plannen om nieuwe dingen te maken, maar zodra het leven een beetje drukker wordt, is tekenen voor de leuk het eerste wat van de to-do lijst verdwijnt. En dat terwijl het juist zo goed is voor je ontwikkeling en mentale gezondheid om af en toe wat voor jezelf te maken.

Wat een mooi bijkomend effect was van meedoen aan deze challenge, is dat er echt een beetje een community ontstond met andere deelnemers. Tot nu toe heb ik niet gigantisch veel succes op Instagram (het is niet makkelijk in 2024) – maar nu heb ik er toch weer een paar nieuwe volgers bij en ik ben ook zelf meer mensen gaan volgen. Het was ook fascinerend om te zien hoe verschillend iedereen de prompts invulde en de thema’s interpreteerden. 

Ik kan het iedereen aanraden een keertje mee te doen met zo’n challenge!

Patroonontwerp voor het thema 'Birds of Paradise'

Hoe ik de patronen heb ontworpen

Meestal werk ik in Illustrator, maar voor het ontwerpen van deze dessins heb ik voornamelijk Procreate gebruikt, op mijn iPad. Dat is fijn, want daarmee kun je gewoon tekenen met je Apple Pencil, en heb je de vrijheid om te experimenteren met verschillende composities en kleuren. 

Het enige nadeel is dat je wel kwaliteit verliest wanneer je bepaalde elementen kopieert, schaalt en draait – iets wat bij het ontwerpen van een patroon bijna onvermijdelijk is. Volgens mij is het kwaliteitsverlies nog erger in Procreate dan als je dat in bijvoorbeeld Photoshop doet. Als ik de patronen ooit wil laten licenseren, of op een andere manier wil gebruiken, dan zal ik ze opnieuw ontwerpen in Illustrator. Dan weet je in ieder geval dat het met de kwaliteit wel goed zit.

Patroonontwerp voor het thema 'Beach Bums'

Over het ontwerpproces

Elke patroonontwerp begint met het vinden van inspiratie. Omdat ik slechts drie dagen had voor elk design, had ik niet eindeloos de tijd om ideeën uit te werken en schetsen te maken. Daarnaast had ik ook nog andere verplichtingen. En ja, dan wordt het toch vaak het eerste idee dat je te binnen schiet – een herinnering uit mijn jeugd, een kleurenpalet of een bepaald motief. En dan moet je soms genoegen nemen met wat je hebt, ook al ben je niet 100% tevreden. 

Het ontwerpproces verschilt per patroon, maar over het algemeen begin ik met het illustreren van de verschillende elementen in het patroon. Soms begin ik met een kleurenpalet, en soms verander ik deze later in het proces nog. De elementen kopieer, versleep, schaal en draai ik vervolgens totdat ik het goed oogt – zonder al te veel gaten, maar met genoeg ruimte en balans. Wanneer ik tevreden ben met alle individuele elementen in mijn ontwerp, zet ik het om naar een herhalend patroon.

Patroonontwerp voor het thema 'Splish Splash'

Over het algemeen ben ik blij met de patronen die ik heb ontworpen, maar bij sommige zou ik toch wel wat dingen veranderen. Dat heb je als je dingen in een korte tijd ontwerpt! Vaak moet je er toch even een nachtje over slapen om er dan met een frisse blik de volgende dag (of misschien nog later) nog eens naar te kijken.

Ik heb wel veel geleerd over Procreate en het maken van patronen, en ik heb ook het idee dat mijn illustratiestijl weer een stukje verder is ontwikkeld. Dat is waardevoller dan de patronen zelf, die kan ik immers altijd nog verbeteren of opnieuw ontwerpen.

Patroonontwerp voor het thema 'Stargazer'

Hoe maak je een herhalend patroon in Procreate

Je kunt je ontwerp herhalend maken, door het drie keer te kopiëren en dan elke kopie naar één van de vier hoeken van het canvas te slepen, zodat de randen van het ontwerp tegen de middellijn (van zowel de x-as als de y-as) komen te liggen. Dan kom je er vaak achter waar de ‘gaten’ in je patroon zitten, en dan kun je nog elementen toevoegen of verslepen. Vervolgens kun je controleren of het patroon werkt, door het weer drie keer kopiëren en dan te schalen zodat alle vier kopieën in het canvas passen, in elke hoek een ontwerp. Als het goed is lopen ze dan perfect in elkaar over.

Wil je een licentie van één van mijn patronen of ben je op zoek naar iemand die een herhalend patroon voor je kan ontwerpen, bijvoorbeeld voor jouw merkidentiteit, cadeaupapier, behang of kledingmerk? Neem dan contact met me op.

Meer artikelen:

Ga naar de inhoud